Zo verminder je stress op de werkplek

En blijven je werknemers en jijzelf gemotiveerd!

Steeds vaker hoor je dat werknemers onrustig zijn en last hebben van stress. Dat is voor niemand goed.  En een werkplek kan hierin een belangrijke rol spelen. Lees hieronder de tips die toegepast kunnen worden bij u thuis of op de werkplek:

De inrichting van de werkplek heeft dringend aandacht nodig

Uit ervaring weten wij dat in heel veel bedrijven en kantoren de werkplekken problematisch zijn. Natuurlijk moet er geld verdiend worden en wordt het kantoor vaak als sluitpost gezien. Terwijl dit toch ook problemen kan veroorzaken.

Denk namelijk maar eens na wat het kost

als je werknemers lusteloos zijn en zich daardoor minder inzetten… Door de kantooromgeving.

En wat het zou kunnen opleveren als zij positief zijn en enthousiast aan het werk gaan!

3 praktische tips om stress op de werkplek tegen te gaan

Foto11. Muur- of kastdecoratie

Hoe leuk is het om collega’s een kaart te sturen vanaf je vakantieadres? Ze worden aan de computer, aan de muur, aan de kast en op de koelkast vastgepind. Zo kan iedereen het zien. Zo ook met de tekeningen van dochters, zonen, kleinkinderen en de berichten van relaties en blije klanten. Deze blijven lekker hangen en overal wordt het een gezellige boel….toch? Na een aantal jaren hangen er zoveel kaarten, brieven, bedankjes en andere prullaria op zoveel verschillende plekken dat het ‘visuele vervuiling’ genoemd kan worden. Zoveel indrukken kunnen stress en gebrek aan concentratie betekenen. Bekijk nu uw werkomgeving. Gaat dit op voor u?

Oplossing: creëer één plek

waar de kaarten en andere zaken mogen hangen. Baken de plek af door deze in een andere kleur te schilderen, hang een grote schilderijlijst op en concentreer alle kaarten op deze plek. Echt, het geeft rust!

Foto22. Geel als muurkleur

Er is een tijd geweest dat elk kantoor ‘zachtgeel’ werd geschilderd. Deze tijd ligt echter ver achter ons! Geel prikkelt de hersenen meer dan andere kleuren, daardoor krijgen we snel een ‘overdosis’. Misschien is het een idee om de muren van een andere kleur te voorzien? Kies voor warme ‘off-whites’, zoals een licht, warm grijs, een zachte zandkleur. Zorg ervoor dat het niet als te geel ervaren wordt.

Geen geld, of er geen geld voor over?

Kies er dan voor om één of enkele muren off-white te schilderen. Dit is zachter voor de ogen. 

Foto33. De zwarte achterzijde van een computerscherm

Niet iedereen heeft een bescheiden computer zonder zwarte achtergrond. Bij veel recepties, ontvangstbalies en op kantoren zie je de zwarte, storende vlekken van de computerschermen. Als je dan ook nog een wirwar aan draden ziet, is dat niet zo stimulerend voor een klant of collega. Zwart is een ‘kleur’ waar geen energie van uitgaat en die wordt geassocieerd met strengheid en zelfs autoriteit. Als organisatie wil je laagdrempelig en ‘warm’ overkomen. Camoufleer daarom deze zwarte vlekken! Zet er een wandje voor en verstop je draden in een kabelgootje. Of misschien kun je er zelfs een plantje voor zetten?

Hierdoor wordt de werkplek rustiger en heeft je collega of zelfs klant een fijner uitzicht…..

Bronvermelding voor de 3 bovengenoemde tips: www.kleureneffect.com van Ilse van Eetvelde, o.a. sociologe en interieuradviseuse.

Wij wensen jou en je werknemers een fijne, rustige en stimulerende werkplek toe!

Als je wilt zien wat Windkracht 12 voor jou kan betekenen kijk dan gerust op onze website;

Bekijk onze website

Carola van der Laan |  Linkedin

Windkracht 12  |  Creatieve Mooimakers

Carola

Reageer

Your email address will not be published.