Kiezen voor de juiste transporteur; een bekend dilemma

Menno KuijsMenno Kuijs van Kwiktrans BV herkent dit dilemma als geen ander. Al meer dan 20 jaar verzorgt hij de transport voor een groot aantal bedrijven.  Hij helpt u in dit blog bij het maken van de juiste keuze van transport.

Een handigheidje in de wirwar van vervoersmethoden

Er is een ruime keuze aan transporteurs. Ieder met hun eigen specialisme en mogelijkheden. Wanneer u uw producten wilt laten vervoeren is het altijd verstandig om de beroemde Good/Cheap/Fast methode toe te passen.

Good fast cheapFast: Wat zijn uw wensen ten aanzien van de overkomstduur? Heeft het spoed?

Good: Hoe kwetsbaar zijn uw producten? Moet er extra aandacht besteed worden aan het verpakken of zekeren van de lading? Mag u product binnen een route vervoerd worden (postsysteem) met andere pakketten of wilt u exclusief vervoer? Is afleveren “op de stoep” goed genoeg of wilt u een vervoerder die de lading tot op de werkplek van uw klant aflevert?

Cheap: bovenstaande vragen bepalen de prijs van het transport.

Vaak is er niet een eenduidig antwoord te geven op de vraag welke transporteur of transportmethode de beste is voor uw organisatie. Voor diverse soorten goederen binnen een onderneming worden vaak verschillende transporteurs gebruikt. Een postpakketje met één van de grote wereldwijd opererende postbedrijven, een zware machine met de regionaal opererende transporteur en een spoedtransportje met een onderdeeltje met de koerier om de hoek. Dit is begrijpelijk.

Medeaansprakelijkheid als risico

Sinds enkele jaren heeft de wetgever bepaalt dat ook u als afzender of opdrachtgever van een transport, (mede)verantwoordelijk bent voor het geval er iets misgaat tijdens het transport. De vervoerder blijft in eerste instantie aansprakelijk wanneer tijdens een transportcontrole onderweg blijkt dat de vrachtauto met uw zending te zwaar blijkt te zijn of ondeugdelijk is geladen. Maar in het kader van medeaansprakelijkheid kunt u als verlader (mede)verantwoordelijk worden gehouden voor feiten zoals overbelading. En dat terwijl u waarschijnlijk niet eens volledig op de hoogte bent van alle wet- en regelgeving omtrent het goederenvervoer.

De juiste keuze maken

Een keuze voor een betrouwbare en deskundige transporteur is dus van groot belang. Maar hoe herkent u deze? Om te beginnen moeten alle transporteurs in het bezit zijn van een vergunning. Deze vergunning wordt verstrekt door het Niwo. Op www.niwo.nl kunt u nagaan of uw transporteur wel een vergunning heeft. In de Wet Wegvervoer Goederen (WWG) wordt een uitzondering gemaakt voor auto’s met een laadvermogen beneden de 500 kg. Met deze kleine koeriersauto’s mag zonder vergunning worden gereden.

Met deze vergunning  toont de vervoerder aan dat degene die de dagelijkse leiding van het transportbedrijf op zich heeft in het bezit is van de Vakdiploma’s Goederenvervoer. Waarmee men dus op de hoogte is van alle aspecten binnen deze tak. Bijvoorbeeld overbelading en aslastoverschrijding.

Transport met zorg

Sinds het begin van de jaren 90 verzorgt Kwiktrans transporten die zich vooral in de categorie Good & Fast bevinden. Onze slogan “transport met zorg” sluit daar op aan. Grote en kleine opdrachtgevers uit de metaalsector, voedingsindustrie, farmaceutische industrie, bouwindustrie en vele andere sectoren mogen wij tot onze klantenkring rekenen.

Vanwege een divers wagenpark kunnen wij altijd het juiste vervoermiddel inzetten voor uw zending: een kleine bestelauto voor de nalevering of spoedzending, een grote bestelbus voor maximaal 4 europallets, een huifaanhangwagen die vanaf de zijkant tot 4 meter lengte kan laden, tot een grote vrachtwagen voor het vervoer van machines of grote hoeveelheden apparatuur.

Menno Kuijs

Linkedin

Website Kwiktrans

Reageer

Your email address will not be published.