Wat een tuin voor u en uw bedrijf kan betekenen

Door | 24 september 2014 | Tips en informatie

Deze maand een interview met Pieter Janssen van Groenvorm. De aanleg van een nieuwe tuin begint met een tuinontwerp en daar is hij in gespecialiseerd. Groenvorm ontwerpt tuinen met een hoge belevingswaarde, onderhoudsarm en die behalve mooi ook gezond en nuttig zijn.

Heeft u er wel eens over nagedacht wat een goed aangelegde tuin kan betekenen voor uw bedrijf en uw relaties, klanten en personeel? Het LUMC en iFlow wel.

Pieter Janssen is fulltime tuinontwerper bij zijn bedrijf Ontwerpburo Groenvorm Tuin & Landschap en geeft ook les. Zo heeft hij afgelopen winter een maand lang lesgegeven aan medewerkers van hoveniersbedrijven. Bovenal doet hij tuinontwerp projecten voor particulieren en instellingen/bedrijven zoals het LUMC en iFlow.

Groenvorm ontwerpburo voor tuin & landschap bestaat sinds 1995

En is naast het toenmalige hoveniersbedrijf gestart. Pieter vertelt: Ik werd als hovenier gebeld met de vraag een tuin aan te leggen dan gaf ik aan dat eerst een ontwerp moest worden gemaakt. Ik besloot mij hier verder in te specialiseren.

Als jonge jongen doorliep ik de lagere tuinbouwschool te Boskoop. Vervolgens ging ik door naar de Middelbare tuinbouwschool die ik in ‘83 voltooide met een hoveniers- én een boomteelt diploma op zak. In 2000 heb ik de HBO opleiding Hogeschool Larenstein Velp Bachelor of Science, Tuin- en Landschapsinrichting (Landscape Design) met success doorlopen.”

Het verschil tussen een tuinontwerper en hovenier

TuinontwerpEen tuinontwerper adviseert hoe u, in mijn geval, een mooie, nuttige en tegelijkertijd gezonde tuin creëert. De ontwerper adviseert over meer dan alleen het aanleggen van een mooie tuin. Deze maakt voor u ook beplantingsplannen, uitzet- en uitvoeringstekeningen, licht- en beregeningsplannen. En vaak ook nog een tuin beheerplan. Want wat mooi is, moet ook mooi blijven

Een hovenier is de uitvoerder van een tuinontwerp. Deze legt de tuin daadwerkelijk aan, inclusief leveren en verwerken van beplantingen, vijvers en bouwkundige werken. Ook het snoeien en onderhouden van tuinen behoort tot het takenpakket van de hovenier.

Is een tuin nog wel betaalbaar met een tuinontwerp?

Er wordt nog wel eens gezegd dat een tuinontwerp vaak nauwelijks te realiseren is, of alleen te realiseren tegen extreem hoge kosten.

“ Doordat ikzelf 23 jaar een hoveniersbedrijf heb gehad weet ik dat wat ik ontwerp ook daadwerkelijk te realiseren is en tegen het besproken budget. Voordeel is dat ik zelfs aan kan geven hóe het dan gemaakt moet worden, waarbij ik natuurlijk altijd opensta voor input van de hovenier! Ik werk liever samen dan volgens een hiërarchisch model. “

Een mooie, gezonde en nuttige tuin is..

“De juiste balans en samenhang qua massa en ruimte, tussen beplanting en paden,terrassen en gazon.”

De tuin is gezond voor u en uw omgeving. U kunt uit eigen tuin eten; fruit/ kleinfruit/ kruiden en zelfs groenten die in borders verwerkt kunnen zijn.

En nuttig  voor de natuur. En dat houdt in dat de tuin bijdraagt aan;

  • Biodiversiteit (goed voor bijen en insecten en dergelijke),
  • Berging van nagenoeg schoon regenwater in eigen tuin (middels een vijver met moeras en/of regenton) Er wordt niet op het riool geloosd en het bespaart kosten.
  • Verlaging hoge stadstemperatuur (Urban heat Island Effect),
  • Afvangen van fijnstof, het creeren van een gezonde voedingsbodem en dus verblijfsplek voor vogels vlinders en insecten. Deze verblijfsplek creëeren wij door de toepassing van de juiste planten.
  • Zet borders vol planten waarmee u uitdrogen van borders voorkomt en dus geen water hoeft te geven. Dicht beplantte borders voorkomen onkruidgroei en dus is het onderhoud tot een minimum beperkt.

Project: De daktuin op het Atrium van het LUMC te leiden

Is het werk van Groenvorm. De daktuin ligt ter hoogte van de 6e verdieping, juist bij de afdeling kinder-oncologie en boven het restaurantgedeelte.

De kinderen die daar veelal langdurig liggen keken uit op een doodsaai grijs bitumen dak, waar ze echt niet vrolijk van werden. In mijn ontwerp heb ik juist met beweging in de natuur gewerkt.Water, wolken en wind zijn een belangrijk aspect in de daktuin. Daarbij is de beplanting is vogel- en vlinderlokkend. Verder is gewerkt met kunstgras met darop min of meer losliggende skippy-ballen. Door de wind liggen ze steeds anders. Elke dag is hoe de tuin te zien is anders. In een aantal skippy-ballen is verlichting verwerkt. Ook in de nacht valt er dus iets te beleven. Tot slot staat er een groot aantal vogelhuisjes op staven. Als de vogelhuisjes wind vangen bewegen ze…

Deze daktuin op het LUMC te Leiden is recent genomineerd geweest voor de Green Building Award.

Project: de iFlow binnentuin

Momenteel is Pieter, in een team van techneuten bezig met de binnentuin van iFlow. Het plan is gedoopt tot iGarden. iGarden is een ontwerp waarin het nieuwe fenomeen „Aquaponics” een belangrijke rol speelt. Dat is het kweken van eetbare planten en kruiden op basis van de uitwerpselen van vissen. Het voedselrijke water wordt door de plantenbakken gevoerd, de planten nemen de voedingsstoffen op en het water komt gezuiverd terug in de visvijvers. Huurders van een werkplek kunnen vervolgens oogsten uit de tuin t.b.v. eigen gebruik.

“iGarden wordt een zeer ingenieus kringloopsysteem en helemaal passend bij mijn visie: Laat tuinen leven!”

Tips van Pieter voor uw tuin

Profiteer van het lage btw tarief op hoveniersdiensten. U ontvangt daardoor 15% korting op arbeidskosten van de hovenier. Helaas geldt dit niet op het tuinontwerp.

Laat uw tuin juist nú ontwerpen. Dan kunt u deze nog in het najaar aanleggen. In het najaar de tuin aanleggen is mij altijd beter bevallen, omdat de planten dan op de aanwezige bodemwarmte kunnen hergroeien waarna ze in rust gaan (winter). In het voorjaar kunnen ze dan meteen gaan groeien en bloeien.

Kijk verder dan uw eigen tuin. Ofwel; ligt er buiten de eigen tuin wellicht een landschap of gegeven waarvan u kunt profiteren en daarmee de eigen tuin optisch kan vergroten?

Kies voor planten die het hele jaar voor een mooie tuin zorgen. In het voorjaar trekt iedereen naar buiten en naar het tuincentrum om de tuin mooi te maken. Gekozen wordt voor planten die juist dan bloeien. Na 3 weken zijn die planten uitgebloeid en ziet de tuin er 48-49 weken saai uit. Denk ook eens aan planten waarop in de winter sneeuw en rijp blijft liggen. En bijvoorbeeld door gebruik te maken van heesters met vuurrode takken. Hagen geven in de winter de tuin structuur.

 

Meer informatie over tuinontwerp door Groenvorm of linken met Pieter?Pieter Janssen

Linkedin van Pieter Janssen of kijk op de website groenvorm.nl

Reageer

Your email address will not be published.